pátek 22. dubna 2011

Radostné Vánoce? Užijme si je letos doopravdy

Musí to ale být skutečně takhle? Oslava narození Krista, takové významné osobnosti a spasitele tolika lidí, by přece měla být radostnou událostí - a snad i časem pro připomenutí a důkladnější následování jeho pokynů. Jaké ale byly jeho pokyny? Říkal snad on, nebo jakýkoli jiný pravý duchovní učitel, že bychom měli neomezeně zvětšovat své světské požitky, rozmařile přesycovat své smysly, aniž bychom dbali nějakých omezení, která předepisují posvátná písma? A tohle všechno ve jménu Krista?

Možná je tím problémem právě toto: zřetelný nedostatek svatosti v našich "svátcích". Když jsem o posledním Štědrém dnu šel do místního kostela, nebyla tam v lavicích nouze o volná místa, ale v nákupním centru bylo téměř nemožné najít místo k zaparkování. Místo toho, aby Vánoce byly dobou sváteční, duchovní radosti, staly se převážně prázdnou oslavou tělesných záležitostí, která jen zvyšuje zklamání a sklíčenost následující vždy po nadměrném hmotném požitku.

Poselství každého náboženství je v podstatě stejné: tento život není všechno a to jediné, co existuje, a proto probuďte své věčné pravé já tím, že budete rozvíjet duchovní vědomí. Žijte zbožným životem; tím dojdete k Bohu a budete prožívat nekonečnou radost, zatímco hanebný život vás dovede úplně jinam. Toto bylo jistě Ježíšovým učením a není pochyb, že by byl rád, kdybychom jeho narození slavili projevením zbožnosti, kterou on zastával.

Je pochopitelné, že se chceme radovat a že svátky jsou od toho, abychom si je užili, ale jak toho lze nejlépe dosáhnout? Bhagavad-gíta, jejíž učení není odlišné od Ježíšova, nám říká, že cesta duchovního života je velice radostná - mimo rámec čehokoli, co si dokážeme představit. Udržujme své mysli stále koncentrované na Pána a brzy tuto radost začneme pociťovat.

Náboženské svátky skýtají možnost povzbudit náš duchovní život, protože jdeme do chrámů a kostelů a připomínáme si Boha. Naneštěstí byl však časem tento duchovní rozměr Vánoc oslaben a téměř vymizel, zatímco komerční konzum nás žene směrem ke stále intenzivnějšímu materialismu.

Proč bychom ale měli připustit, abychom byli oběťmi takové nespoutané nenasytnosti? Proč letos nemít skutečně radostné Vánoce? Namísto přejídání a pití až téměř do bezvědomí a hypnotizování televizní obrazovky bychom mohli tento čas využít ke zpívání Pánova jména a meditování o Jeho dokonalých pokynech a činnostech. Zajděme do svého místního chrámu a radostně oslavujme život čistého služebníka Pána, Ježíše Krista. Pak zcela jistě najdeme štěstí, které o těchto svátcích s nadějí očekáváme.

autor článku: Krišna Dharma dás, překlad z angličtiny: bh. Ondra Hládek
datum: 11.12.2006