pátek 22. dubna 2011

Jednoduché žití, hluboké myšlení

Je možné žít spokojeným, jednoduchým životem v harmonii s přírodou. Vše, co je k tomu zapotřebí, je kus půdy, krávy a obilí. S těmito třemi nezbytnostmi můžeme získat vše, co je třeba k prostému životu.

Jedním z cílů hnutí Hare Krišna je zakládat farmářské komunity v duchu "Jednoduchého žití a hlubokého myšlení" a ukázat, že prostý život neznamená život nepohodlný, a že je praktickou alternativou dnešnímu hektickému městskému životu.

Krávy, býci a půda

Kráva a býk jsou klíčem k úspěchu každého soběstačného zemědělského projektu. Občas vidíme skupiny lidí, které se pokoušejí žít soběstačným životním stylem, protože však nevědí nic o ochraně krav, jsou jejich pokusy obvykle neúspěšné.

Propojení krav, půdy a obilí je dokonalé. Krávy dávají hojné množství mléka, zázračné potravy. Z mléka lze připravit velmi mnoho užitečných a zdravých produktů. Patří mezi ně jogurt, ghí, máslo, sýr
a smetana. Když jsou tyto mléčné produkty zkombinovány s obilninami (rýží, fazolemi, moukou, atd.), je možné připravit tisíce lahodných a výživných jídel. Býk je spokojený, když celý den tahá pluh a obdělává půdu. Býci mohou být vycvičeni k tomu, aby pracovali ve skupinách a poskytovali tak obrovské množství síly, odpovídající síle, která je získatelná s použitím moderního traktoru, avšak bez potřeby drahých pohonných hmot a údržby.

Půda, která je obdělávána býky, bude produkovat hojné množství obilnin, takže farmář žijící podle zásad "Jednoduchého žití a hlubokého myšlení" bude bohatý.

Bohatství znamená půdu, krávy a obilí

Podle védských posvátných písem skutečné bohatství znamená vlastnit nějakou půdu, krávy a zásobu obilí. Tyto věci jsou praktické. Půda a lesy ve spojení s krávami a obilninami poskytují vše, co je potřebné k životu.

Lesy nám dávají stavební materiály pro obydlí, med, květiny, ovoce a léčivé byliny. Řeky poskytují čerstvou pitnou vodu a jsou zdrojem přírodního hnojiva a drahokamů. Hnojivo je vytvářeno v horách a uspořádáním přírody řeky pravidelně zaplavují půdu, a tak v hlíně nahrazují ztracené živiny.

Vše, co produkuje kráva, má hodnotu, dokonce i trus a moč jsou čisté a mají praktické využití (bylo vědecky prokázáno, že kravská stolice má zcela antiseptické vlastnosti). Kravský trus je možno vysušit a použít jako palivo pro vaření a topení. Hoří velmi čistě a vytváří nejlepší druh plamene pro vaření. Jestliže se tímto způsobem využívá kravský trus, není potřeba pro palivo kácet stromy. Když kráva zemře přirozeným způsobem, její kůži je možné využít na výrobu obuvi, hudebních nástrojů, a tak dále.

Máme-li krávy, půdu a zásobu obilnin, máme vše, co je zapotřebí k pohodlnému životu. Bez ohledu na to, co se děje ve zbytku světa, je možné dojit krávy, obdělávat půdu s pomocí býků a připravovat lahodné potraviny z mléčných produktů a obilovin.

Podnikatel, který má velký zůstatek na bankovním účtu a továrnu vyrábějící šrouby a matice, nemůže šrouby a matice jíst, a jeho jmění v bance může kdykoli ztratit hodnotu. Oproti tomu farmář hospodařící v duchu "Jednoduchého žití a hlubokého myšlení" s kravami, obilím a půdou má skutečné, praktické bohatství, o které nemůže přijít v době ekonomické krize.

Jednoduché žití a hluboké myšlení

Je zvláštní, že to v naší technicky rozvinuté společnosti vypadá tak, že přes všechny přístroje šetřící čas mají lidé jen málo času na to, aby dělali něco jiného kromě jedení, spaní a práce.

Většina lidí tráví převážnou část svého dne cestováním do a ze zaměstnání, kde dělají práci, která je netěší, pouze kvůli tomu, aby "zaplatili složenky". Zdá se, že když už ušetří nějaký ten čas, pak jsou nejpřednější aktivity, kterým se ve volnu věnují, takové, aby "z toho všeho unikli": jdou do baru, dívají se na televizi, nebo užívají některou z mnoha "rekreačních" drog.

Ve farmářské komunitě, která funguje v duchu "Jednoduchého žití a hlubokého myšlení" nejsou žádné složenky, které je třeba platit. Všechno je možno vypěstovat z půdy zadarmo. Jestliže zde je nějaká malá potřeba peněz, mohou být na trhu prodány nějaké vyprodukované přebytky.

Pokud je tam rozvíjen duchovní život, nebudou zapotřebí drogy či televize a obyvatelé komunity budou pokojní a šťastní.

Jednoduchý životní styl znamená, že jsme zaměstnáni pracemi, jako je orání polí, dojení krav a tak dále, tři až čtyři hodiny denně a zbytek času je k dispozici pro studium posvátných písem a uvažování o smyslu života.

Takovéto farmářské komunity mohou být rovněž ideálním místem pro práci umělců, výtvarníků, spisovatelů a hudebníků.

Účelem lidského života, jak vyjevují posvátná védská písma, je ptát se po významu ducha, či dotazovat se, proč jsme zde, proč trpím, jaký je smysl našeho žití? Současný technicky vyspělý životní styl na tyto otázky naneštěstí nedává čas, a následkem toho dnes většina lidí promarňuje své životy pouhou snahou o získání stále více možností pro smyslový požitek.

Komunity fungující podle zásad "Jednoduchého žití a hlubokého myšlení" budou poskytovat alternativní životní styl s dostatkem času ptát se na smysl života.

Jednoduché žití a hluboké myšlení - řešení problému nezaměstnanosti

Technika vyrobila traktory a počítače, selhala však ve vytváření pracovních míst pro lidi, kteří byli těmito zázraky nahrazeni. V moderním technologickém světě je jistě mnoho nových pracovních příležitostí pro inteligentní techniky, avšak ne každý je tak inteligentní.

Každý člověk má jinou úroveň a druh dovedností a způsobilostí. Spravedlivá společnost by měla zajistit vhodnou práci pro každého podle jeho schopností.

Technika odstraňuje hodně manuální práce, kancelářských a zemědělských činností, což znamená, že vytlačení pracovníci rozšiřují řady nezaměstnaných, nebo musejí přijmout zaměstnání v oblastech, které příliš neodpovídají jejich schopnostem. Mnoho mladých nezaměstnaných nevidí žádnou budoucnost, proto se často uchylují k alkoholu a drogám, které užívají, aby "zmírnili svůj zármutek".

Ztrácíme celou generaci mladých lidí jen proto, že je společnost není schopná užitečným způsobem zaměstnat. Mezi mladými lidmi je velké procento nezaměstnaných. A mezi těmi, kteří zaměstnaní jsou, je mnoho lidí vykořisťováno na pracovních místech, jež jsou v podstatě "slepou uličkou" - pracují například jako pokladní v supermarketu, jen aby byli odhozeni, až příliš zestárnou.

V této odhazovací společnosti se nyní zdá, že jsme šťastni, že můžeme zahodit celou generaci mladých lidí.

Komunity "Jednoduchého žití a hlubokého myšlení" budou poskytovat praktické řešení pro tuto zavrženou generaci tím, že jim dají příležitost zaměstnat se smysluplnou prací, podle jejich schopností. To jim umožní nabýt zpět svou důstojnost a uvědomit si smysl života.

Bůh stvořil krajinu, člověk město

Krajina a lesy jsou v kvalitě dobra a proto poskytují vhodné prostředí pro ty, kdo mají zájem rozvíjet duchovní aspekty života.

Na venkově je dostupný takový druh klidu, o kterém si obyvatel města nemůže nechat ani zdát. Městský život je v kvalitě vášně a nevědomosti, a obyvatelé měst se tím, že tam žijí, automaticky stávají vášnivými a nevědomými.

Potřebujeme naléhavě budovat komunity v duchu "Jednoduchého žití a hlubokého myšlení" s Bohem ve středu zájmu, abychom dali lidem šanci alespoň na chvíli uniknout z jejich životního prostředí plného smogu a stresu. I když životem v takové komunitě stráví jen týden, nebo pouhý víkend, budou z toho mít prospěch.