pátek 22. dubna 2011

Je vám taky vedro?

Po letošní dlouhé a tuhé zimě nyní zažíváme tropická vedra. Tyto klimatické změny nám neustále způsobují utrpení. Někdy je nám velká zima, jindy zase trpíme horkem. Někdy vůbec neprší a jindy zase přijdou deště a způsobí velké záplavy. Někdy fouká příjemný vánek a jindy se přežene vichřice nebo tornádo a zanechá po sobě spoušť. Proč nemůže být počasí "tak akorát"? Tento materiální svět, ve kterém žijeme, je světem dualit - teplo-zima, štěstí-neštěstí, zrození-smrt...Máme s tím každodenní zkušenost, považujeme to za součást našeho života, něco zcela běžného a normálního. Někteří lidé dokonce říkají, že kdyby nebylo těchto dualit, tak by život nebyl tak zajímavý, rozmanitý a vzrušující.

Namísto toho, abychom jsme se zajímali a hledali skutečnou příčinu našeho utrpení, díky materiální vědě a technologickému pokroku se snažíme naše utrpení zminimalizovat a přizpůsobit těmto dualitám. Když je nám horko, spustíme klimatizaci, když je nám zima, zapneme topení apod. Zdá se, že jsme tedy problém s klimatickými změnami vyřešili. Avšak...

Hodně lidí bylo letos velice překvapeno, když museli zaplatit vysoké poplatky za spotřebu tepla, které protopili během dlouhé zimy. Někteří starší lidé na vesnicích doslova plakali, když ve své poštovní schránce našli složenku na zaplacení plynu. Během léta, kdy v kancelářích a bytech máme puštěnou klimatizaci, vzniká vysoký teplotní rozdíl mezi pokojovou a venkovní teplotou a když pak vyjdeme ven, tak se okamžitě nachladíme a dostaneme letní angínu apod. A to ani nemluvíme o tom, kolik nás stojí pořízení, opravy a údržba těchto elektronických přístrojů a zařízení.

Toto neustálé přizpůsobování se materiálním podmínkám není skutečným řešením. Každý, kdo je inteligentní, chápe, že vyléčit symptomy nemoci ještě neznamená, že jsme se nemoci úplně zbavili. Je potřeba jít až ke skutečnému kořenu a odstranit příčinu dané nemoci, našeho utrpení.

Když se na celou záležitost podíváme z hlubšího pohledu, zjistíme, že hlavním problémem nejsou klimatické změny přirody, ale naše tělo. Trpíme díky našemu tělu. Koupel ve studené vodě je v horkých letních dnech velice přijemná, avšak tatáž koupel v mrazivé zimě je velice bolestivá a nikdo po takové koupeli netouží. Sednout si v zimě s přáteli ke krbu a zahřívat se plameny ohně je velice romantické a příjemné, avšak být během parného letního dne v kuchyni a vařit na sporáku oběd je pro většinu žen velice nepohodlé a nepříjemné. Z těchto praktických příkladů můžeme vidět, že voda ani oheň nejsou skutečnou příčinou našeho utrpení. Je to jen díky kontaktu s naší pokožkou, že někdy nám přinášejí radost a jindy zase bolest.

Veškeré utrpení, které zažíváme v materiálním světě, se dá podle Véd rozdělit do třech kategorií:

1. adhidaivika-kléša (utrpení způsobené nadlidskými bytostmi žijícími na vyšších planetárních systémech - sucha, zemětřesení, povodně, bouřky, tornáda...)

2. adhibhautika-kléša (utrpení způsobené ostatními živými bytostmi jako je hmyz, baktérie, viry, ale také našimi nepřáteli, lidmi, kteří nám závidí apod.)

3. adhjátmika-kléša (utrpení způsobené naším vlastním tělem a myslí - různá fyzická a mentální postižení apod.)

(Můžete si všimnout, že sanskrtské slovo "kléša" se hodně podobá českému slovu "kleště". Ano, jsme neustále svíráni a sužováni těmito třemi druhy utrpení!)

Védy dále vysvětlují, že pokud se chceme nadobro zbavit těchto výše zmíněných druhů utrpení, je potřeba začít jednak tak, abychom v našem příštím životě nemuseli znnovu získat materiální tělo. Tomuto druhu činností se říká akarma - činnost, která nepřináší žádnou karmu, žádné hmotné reakce. Jedná se o činnosti založené na principech bhakti-jógy.

autor článku: Priya-kírti dás
datum: 29.7.2006

Zájemcům o další informace doporučuji přečíst knihu: "Vědecké poznání duše", "Nauka o seberealizaci" od A.Č. Bhaktivédanty Svámího Prabhupády.